BİR AVUKATIN AYDINLANMASI, THE ATTORNEY

AVUKAT

Dün Kore’de tüm zamanların en fazla satan sekizinci filmini izledim. Avukat. Film 2013 yapımı, Yönetmeni Yang Woo Suk. Başrollerini Song Kang Ho, Kim Young Ae,Oh Dal Su,Kwak Do Won, Yim Si Wan, Lee Sung Min paylaşıyor.Senaryo, Kore’nin intihar ederek ölen dokuzuncu başbakanının hayatından esinlenilerek yazılmış. Filmde geçen olay ise 1981’de gerçekleşen Burim davasından alınmış. 22 öğrenci ve öğretmenleri kitap kulübüne üye olmaktan, Kuzey Kore sempatizanı, komünist oldukları gerekçesiyle otoriter rejim tarafından işkence görmüş ve tutuklanmışlar. Avukatımız onların avukatı. Ama o noktaya gelene kadar, başlangıçta üniversite mezunu avukatların dalga geçtiği, lise mezun bir avukat. Önce emlak, sonra vergi işleriyle ilgilenerek kesesini doldurmaya çalışıyor ve bunda da başarılı oluyor.

a2

Daha mesleğe atılmadan tanıştığı lokanta sahibi bayan ve oğluna zengin olduktan sonra da gidiyor. Öncesinde para ödemeden kaçmış olmasının minnettarlığı var kendisinde. Sonra askeri rejim sırasında öğrenci ayaklanmaları, gösteriler başlıyor ve antidemokratik tutuklamalar, işkenceler, gözaltına almalar.  Bu size bir şey hatırlatıyor mu bilmem, ama bir ajumma olarak benim çok içinde olduğum olaylar. Başlarda avukat kendi işine baksa da, sonra lokantacı teyzenin oğlunun gözaltına alınıp, ağır işkenceden geçmesiyle ( Çocuğu Im Siwan oynuyor) gözü açılıyor. Öğrencileri savunmaya başlıyor. Ama siyasi otorite tüm gücüyle karşısında. Sonunda kendisi de başta eleştirdiği göstericilerden olacaktır.

a4

a3

 

Siz de filmi izlerken çocuklarınız için paradan çok demokratik bir ortamda yaşamalarının önemli olduğunu anlıyorsunuz. Film en iyi oyuncu, en iyi film dahil pek çok ödül kazanmış.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: